fakta - creedence clearwater revival


1959-1967 -- Blue Velvets/Golliwogs

Creedence Clearwater Revivals historia startade redan 1959 i El Cerrito, San Francisco, Kalifornien som Blue Velvets, då en trio med skolkamraterna John Fogerty - gitarr, Stu Cook - piano och Doug Clifford - trummor.

I november 1959 anslöt sig John's 4 år äldre bror Tom till gruppen som sångare och gitarrist, och namnet ändrades till Tommy Fogerty & The Blue Velvets.

Bandet blev snabbt populärt i El Cerrito, och spelade in tre singlar för ett lokalt skivbolag. Den andra singeln 'Have You Ever Been Lonely'/'Bonita' blev en lokal succé. Gruppens unika sound utvecklades genom att lyssna på bl a bluesartister som Howlin' Wolf och Muddy Waters, men även tidig rockmusik med Elvis, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry och Carl Perkins. John inspirerades även av Duane Eddy och Ray Charles.

John kunde i 16-17-års ålder spela flera olika instrument, som gitarr, piano, tenorsax, munspel och trummor. Även Tom lärde sig hantera ett antal instrument, men hans huvudsakliga instrument blev gitarr.

1964 gjorde bandet en provspelning på lokala Fantasy Records, då som ett instrumentalband. Bröderna Weiss på skivbolaget skrev kontrakt med gruppen, men uppmuntrade däremot dem att spela mer musik med brittiska influenser - den så kallade "beatmusiken".


THE BLUE VELVETS THE GOLLIWOGS THE BLUE VELVETS
The Blue Velvets/Golliwogs

Bröderna Weiss och Fantasy Records släppte första singeln med gruppen under det nya namnet The Golliwogs, allt för att låta så brittiskt som möjligt. Bandet gillade inte detta, men accepterade det eftersom det ingick i skivkontraktet.

Vid de första singelsläppen var det Tom som dominerade, men i slutet på 1965 och i början på 1966 beslöt John att ta över. 1967 var det han som kontrollerade gruppen.

Mellan november 1964 och november 1967 släppte the Golliwogs singlar som var influenser från Beatles:
- 'Don't Tell Me No Lies'
- 'Where You Been'
- 'You Can't Be True'
- 'Brown Eyed Girl'
- 'Fight Fire'
- 'Walking On The Water'
Endast ett album släpptes under namnet the Golliwogs - samlingsalbum med alla A- och B-sidor kom ett decennium efter (1975).

1967 skulle John och Doug rycka in i armén. De lyckades att bli befriade från militärtjänsten pga hälsoskäl. Strax efteråt släppte de 'Porterville' som berörde publiken, men kom inte in på listorna. Däremot hade John och co utvecklat sitt originella sound.

I samma veva köptes bolaget upp av en av de anställda - Saul Zaentz. Vid denna punkt var det nära att gruppen splittrades, men tack vare Zaentz blev de erbjudna ett skivkontrakt. Villkoret var att de bytte namn.

Namnet blev Creedence Clearwater Revival som kom till av olika orsaker:

Creedence från en gemensam vän på Fantasy Record - Credence Nuball
Clearwater från ett populärt ölmärke
Revival då det blev en nytändning i bandet när skivkontraktet kom.


CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL1967-1972 -- Creedence Clearwater Revival

Efter att antagit namnet Creedence Clearwater Revival, spenderade bandmedlemmarna många veckor på att öva in sitt nya tuffare sound. Ett sound som följde tiden då många band och artister spelade en mer komplex progressiv rock och hårdrock. I juni 1968 släppte de sitt första album - 'Creedence Clearwater Revival' och en singel - 'Susie Q (part 1 & 2)'.

Trots en del kritik från olika håll, bl a Rolling Stone Magazine, erhöll CCR en guldskiva i slutet av året. Idag är skivan utsedd till en av historiens mest lovande debutalbum inom rocken. Singeln 'Susie Q' toppade som bäst med en 11:e plats på US Billboard's singellista.

Tack vare framgången fick CCR chansen att framträda på olika galor och festivaler bl a sommaren 1968 vid Bill Graham's festival Fillmore West.

Singel nummer två - 'I Put A Spell On You' - skriven av Screamin' Jay Hawkins, gick upp på listorna en kort tid och försvann sedan. I början av 1969 släpptes andra albumet 'Bayou Country' med singeln 'Proud Mary'/'Born On The Bayou'. Albumet introducerades med en mix av creolsk stil från södern, R&B och rockabilly.

Singeln 'Proud Mary' om en flodbåt på Mississippi blev gruppens stora internationella genombrott, med en 2:a plats på den amerikanska Billboardlistan och 8:e på den engelska. Med denna låt blev John Fogerty berömd, både som låtskrivare och textförfattare.

Efter succén med 'Proud Mary' kom det i rask takt tre singlar som gav dem guldskivor:

- 'Bad Moon Rising'/'Lodi'
- 'Green River'/'Commotion'
- 'Down On The Corner'/'Fortunate Son'


CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL


Under hösten 1969 kom det tredje albumet - 'Green River' och strax efteråt det fjärde - 'Willy And The Poor Boys'. Samma år utsåg Rolling Stone Magazine CCR till USA:s bästa rockband och Billboard gav dem utnämningen 1969 års bästa singelartister. De fyllde med lätthet arena efter arena, och var under Woodstockfestivalen i augusti de näst högst betalda artisterna.

CCR började 1970 med ännu en guldskiva - 'Travelin' Band'/'Who'll Stop The Rain' och i april kom nästa guld 45:a, nämligen 'Up Around The Bend'. Under våren gjorde gruppen även sin första Europaturné och när de kom hem igen släppte de i juli sitt 5:e album - 'Cosmos Factory', som blev en enorm succé. Den blev listetta i bl a USA, England och Finland. I slutet av året kom deras 6:e album 'Pendulum', även den blev en bäst säljare.

I början av 1971 blev det svårare att hitta material att erövra världen med, och trots den 8:e guldskivan 'Have You Ever Seen The Rain'/ 'Hey Tonight' började ryktena att ta fart om förändringar inom gruppen. I februari hoppade Tom Fogerty av för att satsa på en solokarriär. De övriga medlemmarna fortsatte så som de en gång började 12 år tidigare - dvs som en trio. I juli drog de igång sin världsturné, där de spelade i USA, Europa, Australien och Japan. Tyvärr fick de inte riktigt den respons de hoppats på.

På deras 7:e och sista studioalbum (1972) - 'Mardi Gras' skrev Stu Cook och Doug Clifford hälften av alla låtar.

I oktober 1972 upplöstes Creedence Clearwater Revival.


Här är alla singlar och album som placerat sig på US Billboard:


Billboards Singellista - Top 40:
Suzie Q (part 1) September 1968 Nr 11
Proud Mary Februari 1969 Nr 2
Bad Moon Rising Maj 1969 Nr 2
Green River/Commotion Augusti 1969 Nr 2/Nr 30
Down On The Corner/Fortunate Son November 1969 Nr 3/Nr 14
Travelin' Band/Who'll Stop The Rain Februari 1970 Nr 2
Up Around The Bend Maj 1970 Nr 4
Lookin' Out My Back Door Augusti 1970 Nr 2
Have You Ever Seen The Rain Februari 1971 Nr 8
Sweet Hitch Hiker Juli 1971 Nr 6
Someday Never Comes Maj 1972 Nr 25
Billboards Albumlista - Top 10:
Bayou Country Maj 1969 Nr 8
Green River September 1969 Nr 1
Willy And The Poor Boys December 1969 Nr 3
Cosmo's Factory Augusti 1970 Nr 1
Pendulum Januari 1971 Nr 7

JOHN FOGERTY JOHN FOGERTY CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL


EFTER CREEDENCE-ERAN

Efter upplösningen hamnade John Fogerty i en segdragen tvist med Fantasy Record.


STU COOK DOUG CLIFFORD
Stu Cook och Doug Clifford

Basisten Stu Cook och trummisen Doug Clifford spelade efter CCR-tiden med flera olika band utan några speciella succéer. De spelade med bl a Don Harrison Band, Southern Pacific och Sir Douglas Quintet.

1995 bildade de tillsammans med tre andra musiker bandet Creedence Clearwater Revisited, och gjorde en världsturné med alla de gamla CCR-låtarna. 1998 släppte de sitt första album - 'Recollection' som spelades in live i slutet av 1997.


TOM FOGERTY
Tom Fogerty

Efter att ha hoppat av CCR 1971 försökte Tom Fogerty att köra solo, men även han misslyckades att få någon fart på karriären. Innan första albumet kom spelade han lite grann tillsammans med Jerry Garcia - gitarr och Merle Saunders - keyboard. Första soloskivan 'Tom Fogerty' placerades på en blygsam 78:e plats som bäst.

På hans tredje album - 'Zephyr National', som betecknas som hans bästa, spelade alla fd Creedence- medlemarna tillsammans i en studio för allra sista gången. Detta var 1974.

1979 och 1983 gjorde de dock två livespelningar. 1979 på Tom's bröllop och 1983 på deras gymnasiejubileum. När CCR valdes in i ROCK AND ROLL HALL OF FAME 1993 var däremot inte John Fogerty närvarande.

Tom Fogerty led av TBC och efter en blodtransfusion vid en ryggoperation sägs det att han fick hivsmittat blod. Den 6 september 1990 i Scottsdale, Arizona avled Tom Fogerty i AIDS. Han skulle två månader senare fylla 49 år.